Saturday, September 8, 2012

Milano, mic ghid de calatorie

Transport: Milano are 3 aeroporturi, Bergamo, Malpensa si Linate. Un zbor dus-intors Bucuresti - Milano (Bergamo) poate costa sub 300 de lei daca e cumparat cu 6-8 saptamani inainte.
De la aeroportul Bergamo se poate se merge la Gara Centrala (Milano Centrale) - costa 5 euro si dureaza jumatate de ora.
Din aeroportul Linate se poate lua autobuzul 73 (merge pana la statia de metrou San Babila), se folosesc bilete sau abonamente normale de autobuz.
In Milano se poate folosi transportul in comun - au autobuze, tramvaie, metrou. Pe cateva linii din centru circula niste tramvaie vechi, de pe la 1925.
Un abonament de 24 de ore costa 4,5 euro si unul de 48 de ore costa 8,25 de euro, iar un bilet e 1,50 euro. Biletele se pot cumpara de la automatele sau de la chioscurile de ziare din statiile de metrou. Nu toate automatele merg cu card, caz in care e nevoie de monezi sau hartii de pana la 10 euro.
Din aeroporturi si gara centrala se poate lua si un abonament special pentru turisti - 13 euro pentru transport 48 de ore si mici reduceri la cateva muzee - nu pare sa merite diferenta fata de abonamentul normal de 48 de ore.
Exista si un  autobuz turistic - City Sightseeing Bus - costa 20 de euro pentru doua zile. Circula la fiecare 30-40 de minute, de la 9 pana la 6 dupamasa.


Transport catre aeroporturi: de la Gara centrala sunt autobuze catgre Bergamo si Linate (5euro) si Malpensa (10 euro). Alternativ, catre Linate se poate merge cu metrou/autobuz pana la San Babila (e la cateva minute de mers pe jos de Dom) si de acolo cu autobuzul 73. Catre Malpensa sunt trenuri din fiecare gara. 

Hoteluri: O camera de hotel de 3 stele e 60-70 de euro daca nu e foarte central si e rezervata mai din timp, altfel e 100 si peste. Recomandabil sa fiti la maxim 3 statii de metrou pe linia galbena sau maxim 5 statii pe linia rosie. In apropiere de Stazione Centrale sunt hoteluri destul de ieftine, dar seara zona din jurul garii nu pare chiar sigura, in parcul de langa gara sunt vagabonzi, aurolaci etc.
Micul dejun la hoteluri e de tipul italian, adica e cafea, croissant, un iaurt, eventual niste cereale, un pahar de suc de portocale, o felie de paine cu unt, si cam atat. Cafeaua vine de obicei in trei variante: in afara de espresso si cappuccino, se serveste si cafea simpla, careia ii zice "american coffee".
Pentru rezervari de hoteluri puteti folosi vola.ro - aceleasi preturi ca la booking.com (daca luati si bilete de avion de la ei mai au uneori si reduceri), dar cu un mic call center in romana care poate fi de ajutor la facut rezervarea (dupa ce ati facut-o, in caz de ceva, tot cu cei de la booking.com vorbiti).
Restaurante: La un restaurnat mai ieftin o portie de pizza, paste sau risotto e de la 8 la 15 euro (pizza e bineinteles italieneasca, adica cu mai putine ingrediente si blat subtire; de obicei are strict ce scrie la descrierea din meniu, daca zice Salmone e Mozarella, atunci atat are, fara rosii, fara altceva. Pizza nu e mancare specific milaneza - mai din zona sunt Gorgonzola, parmigiano, prosciuto, risotto, si sunt multe mancaruri pe baza de vita/vitel). O bere sau un pahar mare din vinul casei 3-4 euro. Am incercat in vreo doua locuri vinul casei, nu e extraordinar, dar nici rau nu era.
In zona din jurul Domului mancarea e un pic mai scumpa. O zona cu restaurante interesante mi s-a parut Corso Sempione, la capatul celalat al parcului din spatele castelului Sforzesco.
De retinut ca la orice restaurant se plateste coperto ("cover charge" in engleza) - o taxa fixa pentru fiecare persoana (pentru masa si servicii), cam 2 euro acolo unde felul principal e 10-15 euro, mai mult la restaurantele mai scumpe. De multe ori ti se aduce painea sau un mic aperitiv in contul acestui coperto - chiar daca nu le vrei tot se platesc cei 2 euro. Asta inseamna ca de exemplu daca comanzi pentru doua persoane doua portii de paste a 10 euro, in total se platesc 24 de euro (2 * 10 plus coperto 2 * 2). In schimb nu prea se lasa bacsisuri mari - e ok daca lasi maruntisul in centi sau daca platesti cu card si nu lasi nimic. Legat de carduri - multe restaurante nu accepta.
Alt amanunt - multe restaurante sunt deschise doar dupa ora 6 sau servesc mult mai putine feluri pana atunci, eventual si inchid intre 2 si 6.
De vizitat: (lista principalelor muzee si biserici e aici) .Principalele locuri de vazut in Milano sunt Domul si castelul Sforzesco. Ar mai fi biserica Santa Maria delle Grazie (unde e "Cina cea de taina" a lui Leonardo da Vinci), teatrul Scala, si Muzeul de Stiinta si Tehnica (cu expozitia Leonardo da Vinci) fiecare din ultimele trei costa 20 - 30 de euro si cam trebuie rezervare din timp (de exemplu aici sau aici)
Domul e cea mai mare catedrala gotica din lume, inceputa pe la 1350 si terminata pe la 1700. Se poate vizita pe dinauntru, cobori la subsol pentru a vedea ruinele din secolul 4, si urca pe acoperis, la 70 de metri inaltime. Costa 13 euro, cu reducere daca urci pe scari in loc sa iei liftul (dar: dimineata pana la 12 nu merge liftul, si dupa orele 16-17 nu e deschis inauntru).
La mai putin de un kilometru, se vede din piata Domului, e Castello Sforzesco - construit pe la 1500. Se poate vizita curtea pana la ora 19, ca sa intri inauntru in muzeul principal platesti 3 euro (sau mai mult daca e vreo expozitie temporara). In spatele castelului e un parc marisor, daca mergi vreo 4-500 de metri prin el ajungi la Arco della Pace - un arc de triumf care are ca tema unificarea Italiei la 1859 si Napoleon Bonaparte. Mai incolo e Corso Sempione, cu multe restaurante deschise seara.
La o margine de piata Domului (pe partea stange)e galeria Victor Emanuel  - restaurante, cateva magazine de lux, si partea cealalta de galerie e Teatrul Scala.
De la Dom in directia opusa galeriei Victor Emanuel (pe partea dreapta a pietei) la aproape un kilometru distanta sunt doua biserici destul de interesante, San Lorenzo Maggiore si Sant Eustorgio.
Alt loc interesant ar mai fi Naviglio Grande (Canalul Mare?) de la gara si statia de metrou Porta Genova pana la Piazza 24 Maggio (in apropiere de Basilica Sant Eustorgio), cu case vechi, cafenele, restaurante, mici magazine. Canalul e de fapt mult mai lung, dar dincolo de Porta Genova nu mai e interesant.
Zone de cumparaturi: De la Dom (in spatele catedralei) Corso Vittorio Emanuelle, apoi Corso Venezia au multe magazine de lux. Ceva mai accesibila e Corso Buenos Aires - de la Piazza Venezia la Piazza Lima si mai incolo.
Cele mai boutique-uri sunt din piata teatrului Scala spre Corso Venezia, pe cateva strazi si stradute sunt o multime de vitrine de designeri italieni si nu numai (zona mai e denumita Fashion District - Via Manzoni, Via Montenapoleone, Via Sant'Andrea, Via della Spiga, Via Borgospresso - detalii aici) Daca nu va descurcati singuri, cu numai 139,99 euro puteti avea un asistent personal de cumparaturi pentru 3 ore.