Tuesday, August 22, 2017

teflon si ceramica

(informatii preluate de pe situl productknowledge.com )
Materialele ceramice folosit pentru vasele de bucatarie poarta denumirea de sol-gel.
Spre deosebire de teflon, care la temperaturi de peste 260 de grade se deterioreaza si poate emite o substanta toxica ( PFOA ), materialele sol-gel rezista pana la 450 de grade (dar isi pierd din proprietati daca sunt incalzite peste 350 de grade) (pentru comparatie, punctul de fumegare este 225 de grade la uleiul de floarea soarelui si 190 la uleiul de masline)
Stratul de ceramica se zgarie mai greu decat teflonul, dar isi pierde proprietatile nonaderente mai repede.

Atentie: multe tigai sau vase prezentate ca avand strat de ceramica au de fapt un mix de teflon si ceramica. Daca in specificatii scrie ca e fara PTFE (sau fara PTFE si PFOA) atunci nu are teflon ( de ex. Delimano ), dar daca nu scrie nimic de PTFE, chiar daca e fara PFOA, trebuie cautate informatii in continuare. De exemplu: eMag.ro are vase Ballarini din gamele Cortina, Cortina Granitium, Firenze, Iseo, dar pe situl producatorului sunt descrise astfel: Iseo - Good quality Ballarini utensils with ceramic coating designed for frequent use, Cortina si Cortina Granitium - High quality Ballarini utensils with very resistant fluoropolymer-based non-stick coatings reinforced with ceramic particles designed for intensive use, Firenze - Good quality Ballarini utensils with resistant fluoropolymer-based non-stick coatings designed for frequent use (fluoropolymer-based = teflon, deci doar Iseo este cu material interior ceramic integral, celelate au teflon cu particule de ceramica)

Nota: Tefal are acum si o gama cu ceramica la interior. Descrierea de pe situl tefal.com este: Inside Coating/finish CERAMIC COATING (solgel technology).
Din instructiunile lor de utilizare, care probabil sunt valabile si pentru alte marci:
Proprietățile antiaderente ale învelișului ceramic sunt mult mai limitate, atât din punctul de vedere al performanței, cât și al duratei decât cele ale învelișului Tefal clasic (PTFE). Vă recomandăm să gătiți cu mai multă grăsime și cu ustensile din oțel inoxidabil, precum și să spălați mai bine utilizând ceva mai mult detergent de vase lichid. Pentru mâncarea prinsă, vă recomandăm să lăsați vasele de gătit la înmuiat în apă cu detergent, cu puțin oțet alb.
În timp, baza ceramică va deveni pătată fără a fi posibilă îndepărtarea petelor. Acest fenomen nu va diminua performanța vaselor gătit în niciun fel și nu prezintă niciun pericol pentru sănătate.
Vă recomandăm să spălați manual tigaia ceramică, cu apă și detergent blând. În acest mod, curățarea este cea mai eficientă. În cazul în care tigaia nu este suficient de curată în urma unei spălări normale, puteți adăuga puțin oțet și apă în tigaie și să o încălziți. Amestecul apă/oțet va curăța tigaia. După aceasta, clătiți tigaia bine, uscați-o și apoi șlefuiți-o, de exemplu, cu puțin ulei de floarea-soarelui. Tigaia va fi ca nouă. Dacă pe fund murdăria este persistentă, mai întâi puteți înmuia tigaia în apă fierbinte cu puțin detergent de spălat vase degresant. Apoi, dacă este necesar, puteți să curățați tigaia cu un burete abraziv din plastic și puțin detergent lichid de curățare abraziv.

Wednesday, July 5, 2017

Vanzari online de branza si lapte de capra



Ferma Caprina (la 60 de kilometri de Capitala, in localitatea Satu Nou - Rasuceni) site: laptesibranzadecapra.ro . despre aceasta ferma a scris agrinet.ro.

Vitanesti - Teleorman, site: laptesibranzadecaprabucuresti.com sau laptesibranza.ro

Clamat Buzau - livreaza in Buzau si Bucuresti - site directdelaferma.ro

La Colline (Super Lactis SRL, com Feleacu, jud. Cluj), site: lacolline.ro - livreaza in toata tara prin curier. Articol despre La Colline pe stirileprotv.ro

Ferma Iezisorul  (Talmacel, Sibiu) livreaza in Sibiu. FB: fermadecapre.iezisoru

Lapte de capra Oradea

Caprele Irinucai Iasi sau FB: FermaCapreleIrinucai 

(doar cu situri de prezentare)
Artesana Tecuci - site de prezentare Artesana.ro  - de vanzare la carrefour-online.ro si Cora si pe situri mai mici (de ex. RealFoods.ro )
Rupi - site de prezentare www.rupi.ro . De vanzare la carrefour-online.ro si eMag
LactIQ (Elcomex) - de vanzare la Cora . Aceeasi firma produce produsele 'Gusturi Romanesti' din lapte de capra de la MegaImage.