Tuesday, September 25, 2007

Aspirina, heroina

Fabricarea aspirinei si a heroinei au fost descoperite de aceeasi persoana, intr-o perioada de doua saptamani, in anul 1897. Este vorba de un chimist german de la firma Bayer, Felix Hoffmann, care incerca sa aplice procesul de acetilare pe diverse substante medicamentoase, pentru a obtine derivate mai puternice sau cu efecte secundare mai putine. A reusit sa obtina acidul acetilsalicilic din acidul salicilic, care avea efecte digestive nedorite, si diacetil-morfina (adica heroina) din morfina, care crea dependenta. De fapt, el voia sa obtina codeina, care e un derivat mai slab, dar si cu efecte secundare mai mici.
Ambele substante fusesera descoperite de cateva zeci de ani, aspirina in 1853 in Franta, heroina in 1874 in Anglia, dar in forme impure, si germanii au reusit sa puna la punct procesul de sinteza. Asta a insemnat in acelasi timp ca nu au putut fi patentate, decat in Statele Unite, intre 1900 si 1917.

Timp de cativa ani, heroina a fost vanduta in farmacii ca medicament pentru tuse (pentru copii si pentru bolnavii de tuberculoza) si ca analgezic, fiind promovat ca un inlocuitor care nu provoaca dependenta al morfinei. In 1914 a devenit o substanta controlata in SUA, producerea si posesia ei fiind interzisa, dar consumul permis sub supraveghere medicala. In 1924 a fost interzisa total.
In alte tari insa, de exemplu Canada si Marea Britanie, este folosita in continuare ca inlocuitor al morfinei sau al metadonei.

0 Comments: