Wednesday, April 23, 2008

Romanii aduc muncitori din Ungaria

Din cauza nevoii mari de angajaţi, investitorii din Arad au început să abordeze piaţa forţei de muncă din Ungaria. În estul Ungariei, şomajul atinge chiar şi 20 la sută, astfel că mulţi localnici acceptă să vină în România. Sute de cetăţeni ungari lucrează deja în fabrici sau în domeniul construcţiilor, la Nădlac, Pecica sau în municipiul Arad.

Curentul:
Oraşul Curtici, unde au fost deschise nu de mult câteva fabrici, are nevoie de cel puţin 3000 de muncitori, fapt ce a condus la luarea deciziei de deschidere a unui punct rutier de trecere a frontierei pentru a putea aduce muncitori din Ungaria. Un punct rutier de trecere a frontierei va fi deschis întrucât cel feroviar nu rezolvă problema navetei muncitorilor, iar ungurii au început deja construirea unui drum spre frontiera românească.

Adevarul (09.04.2008)
În ultimii ani au fost construite opt fabrici mari, care totalizează investiţii de peste 300 de milioane de euro. Rata şomajului în ­Curtici este zero, iar muncitorii care lucrează în zona industrială sunt transportaţi din localităţile învecinate şi chiar din Arad. „Avem în jur de 8.000 de angajaţi, mai mulţi decât populaţia activă a oraşului. Până la finele anului, în premieră, muncitorii vor fi mai mulţi decât numărul localnicilor", a precizat primarul din ­Curtici, Nicolae Aaniţei.

Edilul a susţinut că pentru acest lucru trebuie să fie deschis un punct rutier de trecere a frontierei, întrucât cel feroviar nu rezolvă problema navetei muncitorilor. „Partea maghiară a început deja construirea unui drum spre frontiera noastră, ca să deschidem o vamă. Noi trebuie să construim, de asemenea, un drum de patru kilometri, pentru care Consiliul Judeţean Arad are deja un proiect, iar lucrările vor începe în cel mult un an", a mai spus Aaniţei.

ProTV:
Aducerea ungurilor în fabricile din Curtici a devenit aşadar singura soluţie de când localnicii au prins gustul afacerilor pe cont propriu cu sere şi solarii. Aşa că primarul din Curtici a bătut deja palma cu 15 comunităţi din estul Ungariei. Partea ungară a început deja construirea unui drum spre frontieră, la fel şi partea română.

(ProTV)
Nici conducerea companiei cu activităţi în automotive Coindu, localizată în Zona Liberă Curtici nu exclude soluţia importului de muncitori din Ungaria, în condiţiile în care numărul angajaţilor va ajunge la 1.200 în acest an.
Potrivit unui studiu realizat de compania de consultanţă Mercer, salariul lunar net unui muncitor calificat român era de 450 de euro, în timp ce un munictor maghiar câştiga 500 de euro, cu 11% mai mult.

Banateanul (6.03.2008):
Primăria Arad a acordat un proiect în valoare de 2,5 milioane de euro, pentru asfaltarea de străzi, unei firme din ţara vecină, pentru că oferta acesteia a fost cea mai bună.
Joi, zeci de muncitori maghiari au ajuns la Arad, cu tot cu utilaje. Ei vor reabilita 24 de străzi din cartierele Subcetate şi Micălaca. Asta după ce, la licitaţia organizată anul trecut pentru execuţia lucrărilor, firma “Hodmezovasarhelyi Utepito Kft. – Ungaria” a câştigat în faţa altor trei oferte româneşti, cu cel mai bun preţ şi indicatori tehnici.


Si 2 stiri de anul trecut
(de la Infonews)
50 de unguri ar urma sa faca naveta peste granita, pentru a lucra la o fabrica de componente auto.
Conducerea companiei italiene Sil Met a organizat ieri prima selectie de personal in localitatea Battanya, muncitorii urmind sa fie angajati in Zona Industriala Turnu-Pecica din judetul Arad. Firma are nevoie de 50 de muncitori calificati in domeniul industriei componentelor auto.

aradnet:
O suta de muncitori din Ungaria vor fi angajati in Zona Industriala Pecica, din judetul Arad .
Angajatorul organizeaza maine o selectie la primaria din Battonya (jud. Bekes), unde ungurii s-au calcat in picioare sa se insctites pe listele de candidati.
Este vorba insa numai de un prim val de angajari, caci doar, firma respectiva are nevoie de 500 de muncitori, in vreme ce si alte societati comerciale aradene cauta deja pe piata fortei de munca din Ungaria.
La Battonya, localitate aflata la opt kilomctri de Zona Industriala pecicana, Somajul este de 20%, la o populatie de 8000 de locuitori.
In comparatie, la Pecica somajul este de 2%, la un numar de 15.000 de locuitori.
"Vrem sa dezvoltam parcul nostru de afaceri, dar nu mai avem resurse la nivel local, spune primarul din Pecica, Iustin Cionca. Cinci firme cauta acum sa angajeze personal la noi, dar nu mai au pe cine. De aceea i-am si dirijat pe investitori sa faca angajari din Ungaria - e aproape si oamenii sunt disponibili sa munceasca".
Ungurii vor lucra in judetul Arad pentru un salariu de 200-400 de euro lunar.
Se fac angajari in industria cablajelor auto, accesorii pentru incaltaminte, piese pentru masini.

0 Comments: