Thursday, August 14, 2008

Situri de planificat zboruri

Ceva observatii dupa ce am vazut cum se lucreaza efectiv cu siturile de calatorii sau de bilete de avion - claie peste gramada lucruri in mare parte stiute, dar le-am tot povestit in viu grai zilele astea. Eu am pornit de la Expedia, apoi am cautat pe situri romanesti, apoi la companii low-cost, apoi am revenit la Expedia si Orbitz si am analizat o multime de variante. La urma am cumparat de pe Tarom.ro si de la Expedia.

  • E bine sa te uiti pe mai multe situri, pentru ca unele dintre ele au promotii, oferte speciale, si sunt si zboruri ale unor companii care se gasesc numai pe anumite situri (de exemplu pe Orbitz, unde am gasit curse de la Austrian Airlines care nu mai erau pe alte situri, si la preturi de genul Viena-Frankfurt 9 euro + taxe).
  • Cautarea se face dupa aeroport( de exemplu "Bucuresti OTP") dar exista si optiunea de cautare dupa oras (care apare ca "Bucuresti" sau "Bucuresti BUH" - BUH e indicativul pentru toate aeroporturile din Bucuresti). Siturile straine vor transcrierea in engleza, adica Bucharest Vienna sau London, dar au de obicei autocomplete.
  • Preturile la promotii trebuie verificate. Un text de genul "Viena 99 euro" nu e suficient (pe decoleaza.ro e textul asta, dar n-am reusit sa gasesc nici un zbor care sa coste 99 euro). Iar daca zice "Viena de la 70 euro", probabil inseamna 70 de euro daca zbori peste doua luni.
  • Pe unele situri, in special ale companiilor aeriene, ti se da pretul mare fara taxe, iar cel cu tot cu taxe e separat, mai mititel.
  • Daca zilele de plecare/sosire pot fi modificate, pe unele situri, de exemplu vola.ro, exosta optiunea "flexibilitate", ca sa cauti si in zilele de dinainte si dupa cea specificata. Alte situri (expedia) iti spun dupa ce au afisat rezultatele cautarii ca au preturi mai bune daca schimbi una din zile. La oricare poti repeta cautarea punand de mana alte date.
  • Companiile low-cost nu apar pe toate siturile, in special pe cele romanesti. Sunt in schimb situri speciale, de exemplu flypod.ro si lowcost.ro. Dar cel mai simplu e sa cauti direct pe siturile companiilor aeriene.
  • Nici un site nu stie de zboruruile charted, asa ca nu se gaseste nimic pe trasee gen Bucuresti - Tunisia sau Bucuresti - Creta
  • Asta probabil stie toata lumea, daca iti cumperi biletul mai devreme, te costa mai putin. Mai devreme asta insemnand cu o luna sau mai chiar doua inainte. Diferentele sunt de genul Bucuresti - Viena 250 euro cu o saptamana inainte de calatorie, 75 euro cu doua luni inainte, sau Bucuresti - Stuttgart 130 euro cu 2 luni, 260 euro cu doua saptamani inainte.
  • Un bilet Bucuresti - Viena - Frankfurt - Bucuresti (adica 3 zboruri, cu oprire in Viena si Frankfurt) costa mai mult biletul dus-intors Bucuresti - Viena plus biletul dus-intors Viena - Frankfurt, si la fel e pentru aproape orice drumuri cu opriri in 2 orase.
  • Daca zbori cu Tarom, merge sa-ti cumperi biletul direct de la ei, preturile mici, si se plateste direct in RON.
  • Plata se face cu card de credit, nu se accepta nicaieri card de debit (probabil sunt destul de multi care nu stiu asta, la Tarom e repetat pe fiecare pagina)



  • Caile ferate germane au preturi foarte faine daca cumperi din timp, o calatorie dus - intors Viena - Frankfurt sau Praga - Frankfurt e 80 euro pret redus (dar 270 euro pretul normal, cel redus e numai pentru un numar limitat de bilete si doar dus-intors). Pretul online fara reduceri e la fel cu cel din gara. Ar putea fi rentabil daca mergi in orase fara aeroport, la care oricum dai 25 de euro pentru un drum cu trenul pana la aeroport.

  • Trenul Viena - Praga costa 30 euro, ar putea mai ieftin sa mergi la Viena si de acolo mai depare cu trenul decat direct la Praga.

Cele mai importante situri online pentru bilete de avion sunt:
  • Expedia (cel mai mare si cel mai ieftin - asta pentru zboruri pe care le gasesti si in alta parte)
  • Orbitz(are unele oferte care nu se gasesc pe alte situri, dar nu stie de zboruri cu plecare din Bucuresti; merge in schimb invers, pentru zboruri gen Paris - Bucuresti - Paris)
  • Kayak( agregator, iti da preturile si link catre siturile de unde poti cumpara la pretul respectiv)

Cele romanesti:
vola, decoleaza.ro, flaps.ro (preturile difera, dar in rest sunt aceleasi oferte, au in spate sistemul Amadeus, pe care il folosesc si agentiile de turism)

Site pentru zboruri lowcost:
lowcost.ro(interfata groaznica)
flypod.ro(foloseste numele de orase in engleza, desi restul e in romana)
airclicks.net (imi place harta cu zborurile low-cost, vezi din prima de unde pana unde poti circula).

Companii lowcost(nu e nicidecum o lista completa, doar cateva la care m-am uitat mai mult):
  • GermanWings(de exemplu Koln sau Berlin 115 euro dus-intors)
  • myAir (Bucuresti catre Napoli, Milano si alte orase din Italia la 56 euro dus-intors)
  • skyEurope (zborurile din Bucuresti sunt putine si scumpe, dar in restul Europei au preturi de genul Praga-Londra 50 euro dus-intors)
  • blueAir (multe destinatii cu 1 euro plus taxe, de exemplu Bucuresti-Madrid 1 euro + taxe, adica 51 euro, sau 102 euro dus-intors; desi se lauda cu zborurile de 1 euro, pretul final e mai mare decat la alte companii; plata in lei se face la cursul BNR + 2%)
  • easyJet (Bucuresti-Madrid este 71 euro dus-intors adica 21 euro + 29 euro taxe de aeroport + 21 euro taxe pentru un bagaj mare, costa 10.5 euro per zbor si bagaj; la inceput spunea 21 euro + taxe, deci trebuie sa ajungi pana la pagina unde sunt toate costurile ca sa vezi cat e de fapt biletul)
  • WizzAir(Bucuresti - Londra este 290 RON plus cel putin 6 euro taxa pentru cumparat online cu card)

0 Comments: