Thursday, November 22, 2007

Inlocuitorii de zahar acceptati

(continuarea la produse-fara-zahar)
Directivele europene au o lista cu toate substantele care pot fi folosite ca indulcitori (Directiva 94/35/CEE). Nu este permisa comercializarea de alimente indulcite cu alte substante. Este insa permisa comercializarea separata de alti indulcitori, se pare.
Lista, asa cum a fost actualizata in 2006 (Directiva 2006/52/CE), este:

Sorbitol
Manitol
Isomalt
Maltitol
Lactitol
Xilitol
Eritritol
Acesulfam K
Aspartam
Acidul ciclamic si sărurile sale de Na si Ca
Zaharina si sărurile sale de Na, K si Ca
Sucraloza
Taumatina
Neohesperidina DC
Sare de aspartam-acesulfam.

Produse fara zahar, calorii si altele

Un articol in Jurnalul National vorbeste despre croissantul fara zahar dar cu 50% carbohidrati.
In Gardianul gasim alt articol despre sucurile far zahar.
Titluri cam pompoase, problemele sunt cunoscute, vin mai degraba din niste diferente in educatie si informare (ezit sa spun lipsuri, mai degraba niste confuzii).
Deci:
- zahar sau zaharoza este "diglucidă formată dintr-o moleculă de fructoză şi una de glucoză legate între ele pintr-o punte de oxigen".
- zaharide = glucide.
Fara zahar nu inseamna fara glucide, ci doar fara acea substanta specifica care poarta denumirea de zahar sau zaharoza. Produsul poate avea alti indulcitori, ca fructoza, maltoza, maltitol, sorbitol, care toate sunt glucide, au calorii si pot fi nerecomandate pentru diabetici.
De fapt despre asta e vorba: fara zahar nu inseamna cu calorii mai putine si nu inseamna bun pentru diabetici.
Uniunea Europeana, cum e ea buna la suflet, s-a gandit la noi si a dat o directiva, Directiva 94/35/CEE din 30 iunie 1994 privind îndulcitorii care trebuie utilizati în produsele alimentare, care spune asa:

În sensul prezentei directive, definitiile expresiilor "fără adaos de zahăr" si "valoare calorică redusă", din anexă coloana III, sunt următoarele:

- "fără adaos de zahăr": fără nici un adaos de monozaharide sau dizaharide sau alt produs alimentar care se utilizează pentru proprietătile sale de îndulcire;
- "valoare calorică redusă": cu o valoare calorică redusă cu cel putin 30 % comparativ cu produsul alimentar original sau cu un produs similar.

Directiva nu implica si obligatia etichetarii in acest fel, se refera doar la descrierile din anexele documentului.
Dar daca o aplicam la exemplul nostru de la inceput, croissant indulcit cu sorbitol este "fara adaos de zahar", sorbitolul nu e mono sau dizaharida.
Dar lactoza si maltoza sunt dizaharide, fructoza, glucoza, galactoza sunt monozaharide, deci nu ar trebui sa apara in produse "fara zahar".

Ce se spune insa despre etichetare este (articolul 5):
(2) Etichetarea îndulcitorului de masă care contine polioli si/sau aspartam trebuie să cuprindă următoarea avertizare:
- polioli: "consumul exagerat poate să aibă efecte laxative";
- aspartam: "contine o sursă de fenilalanină".

(polioli sunt: maltitol, isomalt, lactitol, maltitol, manitol, sorbitol, xylitol).

Monday, November 12, 2007

Smogul in China

Se pare ca in China sunt probleme mari cu poluarea, si un strat des de smog acopera partea de est a tarii zile intregi. In fotografia de mai jos nu nori propriuzisi acopera jumatate de tara, ci smogul (thedailygreen.com). Imaginea e din octombrie 2007.

china pollution

Motivul ar fi in special utilizarea pe scara larga a carbunelui.
Urmarile poluarii: 20 din cele mai poluate30 de orase din lume sunt in China. Costurile suplimentare in sanatate sunt estimate la 47 md €, iar in agicultura pierderile in agricultura sunt de 2.8 md €.

Alte fotografii:
Smog over Beijing (ianuarie 2007) Smog over Beijing

Thick Smog over Beijing, China (nov. 2005) Thick Smog over Beijing, China

Dust and Smog in Northeast China (martie 2006) Dust and Smog in Northeast China

Monday, November 5, 2007

Nitroglicerina

Povesti cu medicamente romanesti, acum Nitroglicerina.

Tot din Gardianul, 4 nov. 2007 (Nitroglicerina ieftina nu se mai fabrica):
Dupa scandalul Distonocalmului, Zentiva recidiveaza, de data aceasta punand in pericol viata cardiacilor. Compania a refuzat sa mai fabrice, de la inceputul anului, Nitroglicerina, un medicament vital pentru bolnavii de inima. Pana in acest moment, cand criza a fost declansata, farmaciile si spitalele au avut stocuri. Bolnavii sunt disperati ca nu-si mai gasesc medicamentul, mai ales ca inlocuitorul acestuia este de 10 ori mai scump si nu are aceeasi eficienta. Este vorba despre Nitromint, vandut cu predilectie sub forma de spray, care isi face efectul in cateva minute, in timp ce Nitroglicerina actioneaza in cateva secunde.
Declaratia Colegiului Medicilor: “Este o politica a Ministerului Sanatatii. Cei care au cumparat Sicomed sunt nevoiti sa aduca tehnologie noua, iar asta inseamna o crestere a pretului. Ministerul nu a vrut insa sa accepte o majorare de pret. Acum nu mai ramane decat sa se importe acest medicament sau sa negocieze cu Zentiva. Fara Nitroglicerina, bolnavii pot face infarct. Este un medicament absolut necesar in criza de angina pectorala. Este, practic, un razboi psihologic, iar pacientii sunt cei care sufera. Bolnavii nostri deja au intrat in panica, pentru ca medicamentul nu se mai gaseste in farmacii”.
Declaratie de la Colegiul Farmacistilor: „Nitroglicerina a disparut din farmacii inca din primavara si a creat probleme mari. Dupa scandalul cu Distonocalmul, am discutat cu directorul de la Zentiva, care mi-a spus ca va relua productia de Nitroglicerina, de saptamana viitoare“.

Nu mai e alt fabricant de Nitroglicerina, dar sunt produse similare, si poate nu chiar de 10 ori mai scumpe, cum scrie in Gardianul:
„Avem în farmacii, în locul Nitroglicerinei, un produs unguresc, sub formă de plasture, tablete şi spray, de trei-patru ori mai concentrat decât Nitroglicerina. La ora actuală, 60 de tablete din acest produs unguresc costă 9,37 de lei“. Surse autorizate din cadrul Colegiului Farmacistilor Din Romania ne-au declarat că „trebuie să ne aşteptăm la o mărire de trei-patru ori a preţului Nitroglicerinei“. (InteresulPublic.ro)

Lista de posibili inlocuitori de Nitroglicerina:
NITRO MACK - capsule
NITRO MACK - solutie injectabila
NITROBUKAL - comprimate
NITRODERM TTS 5 - comprimate
NITROMACK RETARD - capsule
NITROMINT - aerosol
NITROMINT - tablete
NITROMINT RETARD - comprimate retard
NITRORETARD - capsule
NITROVITAL L - gel

Distonocalmul

Diverse medicamente au cam disparut de pe piata in ultima vreme, din motive de pret. Producatorii sau distribuitorii mai dau si alte motive gen lipsa de capacitate de productie sau probleme cu respectarea standardelor de productie.
O mica descriere in Evenimentul Zilei.

Dintre toate medicamentele cu situatii asemanatoare, astazi povestea Distonocalmului:

(fabricantul Distonocalmului e Zentiva Bucuresti)
Mediafax, 22 mar. 2016: Zentiva anunţă că medicamentul Distonocalm nu va fi disponibil în perioada următoare. Acesta aflându-se în proces de autorizare la ANMDM într-o "nouă formulă", din combinaţia căreia a fost exclus derivatul de ergot.

Gardianul, 7 aug. 2007 (Balamuc la usile psihiatrilor pentru retete cu Distonocalm si Extraveral):Introducerea calmantelor usoare, de tipul Extraveral si Distonocalm, pe lista psihotropelor a creat mari probleme bolnavilor. Pentru ca retetele cu regim special, pe care se prescriu obligatoriu aceste medicamente, se procura greu si costa bani, medicii de familie au renuntat la achizitionarea lor. Din aceasta cauza, pacientii au fost nevoiti sa se adreseze psihiatrilor pentru a obtine retete pentru calmante. Insa nici acesti medici specialisti nu-si procura decat in foarte putine cazuri retetele cu regim special. Motivatia este aceeasi: banii pe care trebuie sa-i plateasca pentru formulare si birocratia excesiva.


Gardianul, 24 oct. 2007 (Adio Distonocalm! Zentiva refuza sa mai fabrice medicamentul):

Romanii alearga de la o farmacie la alta pentru a-si procura Distonocalm, in speranta ca ar mai exista vreo unitate care sa aiba medicamentul pe stoc. Zentiva, care a preluat fabrica Sicomed, a refuzat sa mai produca, de la inceputul acestui an, Distonocalm. Acest lucru a produs efecte destul de grave in randul pacientilor, multi dintre acestia fiind dependenti de actiunea terapeutica a medicamentului. „Este un sedativ foarte eficace si foarte cautat de romani. Inlocuitorul Distonocalmului este acum Calmogen, care nu are aceleasi substante active si nici acelasi efect. Iar acest lucru vi-l spun din proprie experienta. Distonocalmul continea si propanolol, o substanta pentru tahicardie“ „Acum trebuie sa gasim combinatii care sa substituie Distonocalmul. Si prescriem propanolol, fenobarbital si codeina, de exemplu, pentru a obtine efecte asemanatoare. Combinatiile se schimba de la caz, la caz, in functie de afectiunea fiecarui bolnav“
Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca Zentiva nu mai vrea sa produca Distonocalmul pentru ca nu mai are nici un interes. Acestia au subliniat faptul ca ministerul nu are parghiile necesare pentru a obliga o companie privata sa produca un medicament. „Ne luptam de patru ani cu reprezentantii acestui producator pentru a-i convinge sa fabrice in continuare Distonocalm. Dar, incepand cu acest an, Zentiva a refuzat sa mai produca medicamentul. Probabil ca beneficiul este prea mic si nu mai este convenabil sa-l fabrice, din punctul lor de vedere. Noi am tras de ei pentru ca nu exista un alt medicament identic pe piata. Compozitia Calmogenului nu este aceeasi cu a Distonocalmului. Din pacate, nimeni nu poate obliga Zentiva sa produca medicamentul. Am inteles ca au incercat sa vanda licenta, la un moment dat, dar au cerut o suma uriasa“.

Gardianul 27 oct. 2007 (Productia de Distonocalm s-ar putea relua):
Ministrul sanatatii publice, Eugen Nicolaescu, a dispus ieri constituirea unei comisii comune formata din reprezentanti ai Agentiei Nationale a Medicamentului si Directia farmaceutica din minister. Aceasta a primit un termen de o saptamâna pentru a analiza, împreuna cu reprezentantii companiei Zentiva, posibilitatea reluarii fabricatie Distonocalmului.
„În situatia în care Zentiva va continua sa solicite o majorare substantiala de pret, MSP va raspunde acestui demers si îsi cere anticipat scuze pacientilor care vor trebui sa plateasca un pret mai mare pentru medicamentul de care au nevoie – respectiv Distonocalmul“, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Mediafax 2 nov.2007 (Zentiva reia producţia de Distonocalm în luna ianuarie):
Compania farmaceutică Zentiva va relua producerea medicamentului Distonocalm, astfel încât acesta va fi pus în vânzare în farmacii începând cu luna ianuarie a anului viitor, dar la un preţ aproape dublu decât cel la care a fost vândut până acum, susţine ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu..
"Se vor rezolva anumite probleme de natură tehnologică. Ministerul rezolvă problemele de natură de preţ şi, începând cu luna ianuarie 2008, se reia vânzarea prin farmacii a Distonocalmului", a spus ministrul Sănătăţii Publice.
"În două săptămâni ANM va trebui să elibereze autorizaţia de punere pe piaţă la cererea Zentiva. Zentiva se obligă să optimizeze procesul de fabricaţie, a metodologiei de control pentru unele ingrediente din compoziţia Distonocalmului şi să completeze documentaţia clinică pivind eficacitatea medicamentului", a spus Nicolăescu.

Ce diferente sunt intre Distonocalm si Calmogen?
Compozitia Calmogen:
Alcaloizi din Belladonna 0,2 mg; codergocrina 0,3mg; propranolol 10 mg; hidroxizina 10 mg.
Compozitia Distonocalm:
propranolol 15 mg, sulfat de atropina 0,20 mg, ergoton 0,30 mg, amobarbital sodic 25 mg. (ergoton = alcaloid extras din secara cornuta)