Monday, November 5, 2007

Distonocalmul

Diverse medicamente au cam disparut de pe piata in ultima vreme, din motive de pret. Producatorii sau distribuitorii mai dau si alte motive gen lipsa de capacitate de productie sau probleme cu respectarea standardelor de productie.
O mica descriere in Evenimentul Zilei.

Dintre toate medicamentele cu situatii asemanatoare, astazi povestea Distonocalmului:

(fabricantul Distonocalmului e Zentiva Bucuresti)
Mediafax, 22 mar. 2016: Zentiva anunţă că medicamentul Distonocalm nu va fi disponibil în perioada următoare. Acesta aflându-se în proces de autorizare la ANMDM într-o "nouă formulă", din combinaţia căreia a fost exclus derivatul de ergot.

Gardianul, 7 aug. 2007 (Balamuc la usile psihiatrilor pentru retete cu Distonocalm si Extraveral):Introducerea calmantelor usoare, de tipul Extraveral si Distonocalm, pe lista psihotropelor a creat mari probleme bolnavilor. Pentru ca retetele cu regim special, pe care se prescriu obligatoriu aceste medicamente, se procura greu si costa bani, medicii de familie au renuntat la achizitionarea lor. Din aceasta cauza, pacientii au fost nevoiti sa se adreseze psihiatrilor pentru a obtine retete pentru calmante. Insa nici acesti medici specialisti nu-si procura decat in foarte putine cazuri retetele cu regim special. Motivatia este aceeasi: banii pe care trebuie sa-i plateasca pentru formulare si birocratia excesiva.


Gardianul, 24 oct. 2007 (Adio Distonocalm! Zentiva refuza sa mai fabrice medicamentul):

Romanii alearga de la o farmacie la alta pentru a-si procura Distonocalm, in speranta ca ar mai exista vreo unitate care sa aiba medicamentul pe stoc. Zentiva, care a preluat fabrica Sicomed, a refuzat sa mai produca, de la inceputul acestui an, Distonocalm. Acest lucru a produs efecte destul de grave in randul pacientilor, multi dintre acestia fiind dependenti de actiunea terapeutica a medicamentului. „Este un sedativ foarte eficace si foarte cautat de romani. Inlocuitorul Distonocalmului este acum Calmogen, care nu are aceleasi substante active si nici acelasi efect. Iar acest lucru vi-l spun din proprie experienta. Distonocalmul continea si propanolol, o substanta pentru tahicardie“ „Acum trebuie sa gasim combinatii care sa substituie Distonocalmul. Si prescriem propanolol, fenobarbital si codeina, de exemplu, pentru a obtine efecte asemanatoare. Combinatiile se schimba de la caz, la caz, in functie de afectiunea fiecarui bolnav“
Reprezentantii Ministerului Sanatatii sustin ca Zentiva nu mai vrea sa produca Distonocalmul pentru ca nu mai are nici un interes. Acestia au subliniat faptul ca ministerul nu are parghiile necesare pentru a obliga o companie privata sa produca un medicament. „Ne luptam de patru ani cu reprezentantii acestui producator pentru a-i convinge sa fabrice in continuare Distonocalm. Dar, incepand cu acest an, Zentiva a refuzat sa mai produca medicamentul. Probabil ca beneficiul este prea mic si nu mai este convenabil sa-l fabrice, din punctul lor de vedere. Noi am tras de ei pentru ca nu exista un alt medicament identic pe piata. Compozitia Calmogenului nu este aceeasi cu a Distonocalmului. Din pacate, nimeni nu poate obliga Zentiva sa produca medicamentul. Am inteles ca au incercat sa vanda licenta, la un moment dat, dar au cerut o suma uriasa“.

Gardianul 27 oct. 2007 (Productia de Distonocalm s-ar putea relua):
Ministrul sanatatii publice, Eugen Nicolaescu, a dispus ieri constituirea unei comisii comune formata din reprezentanti ai Agentiei Nationale a Medicamentului si Directia farmaceutica din minister. Aceasta a primit un termen de o saptamâna pentru a analiza, împreuna cu reprezentantii companiei Zentiva, posibilitatea reluarii fabricatie Distonocalmului.
„În situatia în care Zentiva va continua sa solicite o majorare substantiala de pret, MSP va raspunde acestui demers si îsi cere anticipat scuze pacientilor care vor trebui sa plateasca un pret mai mare pentru medicamentul de care au nevoie – respectiv Distonocalmul“, se arata intr-un comunicat al Ministerului Sanatatii.

Mediafax 2 nov.2007 (Zentiva reia producţia de Distonocalm în luna ianuarie):
Compania farmaceutică Zentiva va relua producerea medicamentului Distonocalm, astfel încât acesta va fi pus în vânzare în farmacii începând cu luna ianuarie a anului viitor, dar la un preţ aproape dublu decât cel la care a fost vândut până acum, susţine ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu..
"Se vor rezolva anumite probleme de natură tehnologică. Ministerul rezolvă problemele de natură de preţ şi, începând cu luna ianuarie 2008, se reia vânzarea prin farmacii a Distonocalmului", a spus ministrul Sănătăţii Publice.
"În două săptămâni ANM va trebui să elibereze autorizaţia de punere pe piaţă la cererea Zentiva. Zentiva se obligă să optimizeze procesul de fabricaţie, a metodologiei de control pentru unele ingrediente din compoziţia Distonocalmului şi să completeze documentaţia clinică pivind eficacitatea medicamentului", a spus Nicolăescu.

Ce diferente sunt intre Distonocalm si Calmogen?
Compozitia Calmogen:
Alcaloizi din Belladonna 0,2 mg; codergocrina 0,3mg; propranolol 10 mg; hidroxizina 10 mg.
Compozitia Distonocalm:
propranolol 15 mg, sulfat de atropina 0,20 mg, ergoton 0,30 mg, amobarbital sodic 25 mg. (ergoton = alcaloid extras din secara cornuta)

0 Comments: