Thursday, November 22, 2007

Produse fara zahar, calorii si altele

Un articol in Jurnalul National vorbeste despre croissantul fara zahar dar cu 50% carbohidrati.
In Gardianul gasim alt articol despre sucurile far zahar.
Titluri cam pompoase, problemele sunt cunoscute, vin mai degraba din niste diferente in educatie si informare (ezit sa spun lipsuri, mai degraba niste confuzii).
Deci:
- zahar sau zaharoza este "diglucidă formată dintr-o moleculă de fructoză şi una de glucoză legate între ele pintr-o punte de oxigen".
- zaharide = glucide.
Fara zahar nu inseamna fara glucide, ci doar fara acea substanta specifica care poarta denumirea de zahar sau zaharoza. Produsul poate avea alti indulcitori, ca fructoza, maltoza, maltitol, sorbitol, care toate sunt glucide, au calorii si pot fi nerecomandate pentru diabetici.
De fapt despre asta e vorba: fara zahar nu inseamna cu calorii mai putine si nu inseamna bun pentru diabetici.
Uniunea Europeana, cum e ea buna la suflet, s-a gandit la noi si a dat o directiva, Directiva 94/35/CEE din 30 iunie 1994 privind îndulcitorii care trebuie utilizati în produsele alimentare, care spune asa:

În sensul prezentei directive, definitiile expresiilor "fără adaos de zahăr" si "valoare calorică redusă", din anexă coloana III, sunt următoarele:

- "fără adaos de zahăr": fără nici un adaos de monozaharide sau dizaharide sau alt produs alimentar care se utilizează pentru proprietătile sale de îndulcire;
- "valoare calorică redusă": cu o valoare calorică redusă cu cel putin 30 % comparativ cu produsul alimentar original sau cu un produs similar.

Directiva nu implica si obligatia etichetarii in acest fel, se refera doar la descrierile din anexele documentului.
Dar daca o aplicam la exemplul nostru de la inceput, croissant indulcit cu sorbitol este "fara adaos de zahar", sorbitolul nu e mono sau dizaharida.
Dar lactoza si maltoza sunt dizaharide, fructoza, glucoza, galactoza sunt monozaharide, deci nu ar trebui sa apara in produse "fara zahar".

Ce se spune insa despre etichetare este (articolul 5):
(2) Etichetarea îndulcitorului de masă care contine polioli si/sau aspartam trebuie să cuprindă următoarea avertizare:
- polioli: "consumul exagerat poate să aibă efecte laxative";
- aspartam: "contine o sursă de fenilalanină".

(polioli sunt: maltitol, isomalt, lactitol, maltitol, manitol, sorbitol, xylitol).

0 Comments: