Monday, November 5, 2007

Nitroglicerina

Povesti cu medicamente romanesti, acum Nitroglicerina.

Tot din Gardianul, 4 nov. 2007 (Nitroglicerina ieftina nu se mai fabrica):
Dupa scandalul Distonocalmului, Zentiva recidiveaza, de data aceasta punand in pericol viata cardiacilor. Compania a refuzat sa mai fabrice, de la inceputul anului, Nitroglicerina, un medicament vital pentru bolnavii de inima. Pana in acest moment, cand criza a fost declansata, farmaciile si spitalele au avut stocuri. Bolnavii sunt disperati ca nu-si mai gasesc medicamentul, mai ales ca inlocuitorul acestuia este de 10 ori mai scump si nu are aceeasi eficienta. Este vorba despre Nitromint, vandut cu predilectie sub forma de spray, care isi face efectul in cateva minute, in timp ce Nitroglicerina actioneaza in cateva secunde.
Declaratia Colegiului Medicilor: “Este o politica a Ministerului Sanatatii. Cei care au cumparat Sicomed sunt nevoiti sa aduca tehnologie noua, iar asta inseamna o crestere a pretului. Ministerul nu a vrut insa sa accepte o majorare de pret. Acum nu mai ramane decat sa se importe acest medicament sau sa negocieze cu Zentiva. Fara Nitroglicerina, bolnavii pot face infarct. Este un medicament absolut necesar in criza de angina pectorala. Este, practic, un razboi psihologic, iar pacientii sunt cei care sufera. Bolnavii nostri deja au intrat in panica, pentru ca medicamentul nu se mai gaseste in farmacii”.
Declaratie de la Colegiul Farmacistilor: „Nitroglicerina a disparut din farmacii inca din primavara si a creat probleme mari. Dupa scandalul cu Distonocalmul, am discutat cu directorul de la Zentiva, care mi-a spus ca va relua productia de Nitroglicerina, de saptamana viitoare“.

Nu mai e alt fabricant de Nitroglicerina, dar sunt produse similare, si poate nu chiar de 10 ori mai scumpe, cum scrie in Gardianul:
„Avem în farmacii, în locul Nitroglicerinei, un produs unguresc, sub formă de plasture, tablete şi spray, de trei-patru ori mai concentrat decât Nitroglicerina. La ora actuală, 60 de tablete din acest produs unguresc costă 9,37 de lei“. Surse autorizate din cadrul Colegiului Farmacistilor Din Romania ne-au declarat că „trebuie să ne aşteptăm la o mărire de trei-patru ori a preţului Nitroglicerinei“. (InteresulPublic.ro)

Lista de posibili inlocuitori de Nitroglicerina:
NITRO MACK - capsule
NITRO MACK - solutie injectabila
NITROBUKAL - comprimate
NITRODERM TTS 5 - comprimate
NITROMACK RETARD - capsule
NITROMINT - aerosol
NITROMINT - tablete
NITROMINT RETARD - comprimate retard
NITRORETARD - capsule
NITROVITAL L - gel

0 Comments: